Timpul estimat pentru citire: 7 minute

În majoritatea cazurilor în care o tranzacție se face prin credit ipotecar, părțile sunt nehotărâte în privința monedei in care va fi tranzacția, a cursului de schimb la care se face și a sumelor care vor fi trecute în contract.

În articolul care urmează, vă vom prezenta care sunt variantele cele mai întâlnite.

Este foarte important de știut că părțile sunt cele care hotărăsc de comun acord termenii tranzacției.

Iată care sunt variantele:

1. Atât prețul imobilului cât și creditul sunt în lei

Una dintre variante este aceea de a exclude altă monedă din tranzacție. Astfel că, pentru a nu exista neînțelegeri, neconcordanțe sau confuzie părțile convin sa se treacă și prețul în lei, la fel ca și creditul. Prezentarea prețurilor in euro atunci când imobilele sunt scoase la vânzare este o reminiscență a neîncrederii oamenilor în moneda națională atunci când vine vorba de tranzacții cu sume mari. La fel cum exprimarea prețurilor în ”milioane” este o reminiscență a erei în care orice preț era exprimat în milioane.

Avantajul este că lucrurile se simplifică mult in privința calculelor.

2. Creditul este în lei, dar prețul imobilului este în euro

În această situație se vor folosi atât lei cât și euro în exprimarea sumelor.

În orice contract sunt exprimate trei sume: prețul, avansul și creditul. Nu există contracte de vânzare-cumpărare cu credit bancar în care să nu apară lei pentru simplul fapt că există un credit în această monedă. Excepție fac rarele cazuri în care creditul este în euro.

Cel mai important factor de care se ține cont atunci când vorbim de exprimarea sumelor în ambele monede este cursul de schimb valutar:

a) Cursul de schimb valutar rămâne cel folosit în antecontact

În acest caz părțile știu și acceptă de la început că vor avea un curs de schimb prestabilit cu mult timp înainte. Cu toate acestea, există situații în care se convine acest lucru dar pe parcurs, cursul de schimb suferă modificări semnificative. Fie într-un timp scurt, fie într-un timp mai îndelungat.

b) Cursul de schimb este unul cât mai apropiat de un curs de cumpărare

Deci mai mare decât cursul BNR astfel încât vânzătorul să își primească o sumă cât mai apropiată de valoarea în euro a imobilului. Să zicem că avem un curs BNR de 4,971 lei/ euro. În contractul de vânzare-cumpărare se poate scrie un curs de 5 lei/euro.

c) Cursul de schimb este cursul BNR în ziua cumpărării

Este cea mai utilizată formă de exprimare a sumelor în contractele de vânzare-cumpărare.

Cu toate acestea, suma creditului este, de cele mai multe ori, virată către vânzători într-o zi ulterioară tranzacției. De obicei, după ce se scoate de la Oficiul de Cadastru CF-ul cu ipoteca băncii înscrisă, ceea ce durează 2-3 zile. În contractele de vânzare-cumpărare este prevăzută o perioadă de câteva zile în care banca este obligată să vireze creditul în contul vânzătorului.

IMPORTANT!

Exprimarea sumelor și în euro (nu doar în lei) nu înseamnă că și prețul va fi achitat în euro.

Trebuie distinse două situații care sunt legate de obligația cumpăratorului: Există situații în care se scrie și prețul în euro deși toată tranzacția are loc în lei.

De reținut că suma creditului rămâne la fel indiferent de cursul de schimb trecut în contract. Și atunci dacă prețul diferă în funcție de cursul de schimb care se ia în calcul, ce anume se schimbă?

Răspuns: Avansul pe care îl dă clientul, dacă îl dă in lei.

Ai nevoie de un credit ipotecar?

Specialistul in creditare este persoana care iti expune toate variantele de credit potrivite pentru profilul tau si se ocupa de intregul tau dosar si te poate ajuta cu accesarea oricarui tip de credit si este persoana de legatura dintre tine si banca.

VEZI OFERTELE PENTRU CREDIT IPOTECAR

Concluzie

Nu există o metodă universal corectă pentru tranzacțiile imobiliare în care creditul este în lei, iar prețul imobilului este în euro. Alegerea cursului de schimb și a monedei pentru plata finală trebuie să fie convenită de comun acord de ambele părți, în funcție de preferințele și nevoile lor. Fie că se optează pentru cursul de la antecontract, cursul BNR din ziua tranzacției sau un curs apropiat de cel de cumpărare, este important ca părțile să fie informate și să își protejeze interesele prin negociere și claritate contractuală.

Întrebări frecvente

  1. Există posibilitatea ca sumele să fie achitate în euro chiar dacă creditul este în lei?

Da, banca creditoare poate face conversia și poate vira suma în euro.

  1. Cum este cel mai bine să se procedeze?

Varianta cea mai bună este cea convenită de ambele părți. Dacă în urma negocierilor rezultă că se preferă un curs sau o monedă, și ambele părți sunt de acord, atunci contractul de vânzare-cumpărare se va face conform specificațiilor părților.

  1. Dacă anumiți termeni sunt specificați în antecontact, aceștia se mai pot schimba?

Da, dacă în antecontact este specificat un preț, un curs, un termen, ș.a.m.d, aceste detalii se pot schimba fie prin act adițional, fie la contractul final.

Alege din cele 150+ de oferte de la 20+ instituții
financiare partenere:

Aplică pentru un credit în mai puțin de 5 minute