Timpul estimat pentru citire: 3 minute

Lucrez în domeniul creditării de peste 17 ani. Iată ce am învățat: 

În ultimii 17 ani, piața creditării s-a schimbat destul de mult în România. În 2007 lumea stătea la coadă la bănci pentru o programare la un specialist în creditare pentru un credit ipotecar. Băncile începeau să deschidă agenții în toate cartierele, iar oamenii credeau că aprobarea dosarului depinde de vreo ”atenție” lăsată pe sub masă specialistului de credite. Publicul din România avea să facă cunoștință cu lumea corporatistă. Noțiunea de „atenții„ nu făcea parte din această lume.

 

De atunci s-au schimbat multe în peisajul bancar.

Dacă m-ar întreba cineva care sunt cele mai semnificative 4 lucruri cu care am rămas în minte după acești ani, ar fi acestea:

 

1)   Niciodată nu crede că prețurile nu pot merge mai sus.

Prețurile imobiliarelor sunt mereu mari. Este și normal, o casă este cea mai importantă investiție din viața majorității dintre noi. Și pentru că acum ni se par mari, nu putem concepe că vor crește mai mult. ”Unde să tot crească? E prea mult.”

Dar propun să vedem lucrurile dintr-o altă perspectivă. Serviciile medicale sunt scumpe și mereu au fost. Și, de exemplu, pe piața cabinetelor stomatologice există o concurență acerbă, dar nimeni nu se așteaptă ca prețurile să scadă din cauza faptului că acum ni se par mari.

2)   Nu compara suma totală de plată la un credit ipotecar cu valoarea actuală a imobilului.

Un credit ipotecar este pe termen foarte lung, zeci de ani. Până la finalizarea creditului, prețurile vor fi mult mai mari și, mai important, valoarea banilor (deci a sumei totale de plată) va fi mult mai mică. Orice comparație cu prețurile și valoarea de azi a banilor este contraproductivă.

3)   Fii pregătit pentru rău, dar, la fel de important, fii la fel de pregătit și pentru bine

În fiecare an apar articole în presă care anunță că ACESTA este anul, anul în care piața va cădea. Am văzut același articol de presă pe această temă care se repetă an de an de mai bine de 7 ani. Cunosc oameni care așteaptă de ani de zile acea cădere și au pierdut enorm din cauza scumpirilor. Încă așteaptă. Nu e că piața nu poate cădea sau că nu e foarte probabil să o și facă la un punct, dar nu cred ca această așteptare trebuie să fie la baza celei mai importante decizii financiare din viața multora dintre noi. Așteptând căderea, au pierdut oportunitatea de a accesa un credit ipotecar.

4)   Nu te supraîndatora

Există două motive majore care stau la baza deciziei de a ne întinde mai mult decât plapuma când vine vorba de accesarea unui credit ipotecar.

Primul ar fi frica de a nu pierde oportunitatea, frica de a nu avea altă ocazie precum aceasta.

Al doilea motiv este lăcomia. Dacă toată lumea crede că prețurile vor crește, de ce să nu investesc mai mult, ce am de pierdut.

Trebuie să ținem cont că atunci când vorbim de probabilitatea creșterii prețurilor, vorbim de un orizont de timp mediu sau lung, într-un termen lung pot exista episoade de creșteri ale dobânzilor sau scădere a prețurilor, de multe ori concomitent. Asta pe lângă cheltuieli neprevăzute care pot apărea sau probleme privind menținerea venitului. Acțiune, da, dar la fel și precauție.

 

👉 Mai presus de aceste lucruri, cred că este încrederea în propriile decizii. Nu putem cunoaște sau anticipa pe deplin viitorul, dar putem lua cea mai bună decizie pe baza datelor pe care le avem la acel moment.