Timpul estimat pentru citire: 5 minute

Majoritatea dintre noi căutăm soluții pentru creditele pe care le avem astfel încât să ne atingem scopuri specifice. Așa cum vom vedea în acest articol, nu întotdeauna reducerea ratei este scopul final, așa cum am putea crede.

Care sunt principalele motive pentru care lumea dorește refinanțarea creditelor

Motivațiile refinanțărilor sunt atât de diferite pe cât sunt oamenii de diferiți. Majoritatea clienților care caută soluții pentru creditele pe care le au primesc aceste informații de la angajații din bănci. Acest lucru contribuie la creșterea nivelului de creștere a educației financiare pe segmentul creditelor. Ne-am propus în această parte să explorăm câteva motive pentru care cineva ar dori să refinanțeze o datorie.

1. Dorința de a scăpa de ipotecă

Pentru foarte mulți clienți ideea de a avea o ipotecă este un generator puternic de anxietate. De aceea, atunci cînd este posibil, mulți clienți transformă un credit ipotecar într-un credit de nevoi personale.

2. Dorința de a avea o rată fixă

De obicei, ofertele cu dobândă variabilă sunt mai bune decât cele cu dobândă fixă. Dar poate nu acest lucru este principalul motiv pentru care cineva accesează un credit cu dobândă variabilă ci pentru că dobânda mai mică le permite să maximizeze suma pe care o pot lua. După accesarea creditului este posibil să aibă loc o reșere a indicilor de referință din varii motive. Acest lucru determină mulți clienți să caute soluții iar cea mai sigură soluție este transformarea în credit cu dobândă fixă.

3. Dorința de a scădea ratele și consolida datoriile

Dacă avem un credit suntem mereu atenți la posibile metode de reducere a ratei. Este perfect de înțeles. Acest lucru este cu atât mai important cu cât avem și carduri de cumparaturi sau microcredite purtătoare de dobânzi mari.

4. Suplimentarea sumei

Nevoia de suplimentare este unul dintre principalele motive pentru care oamenii caută să refinanțeze creditele.

5. Scoaterea unui participant din contractul de credit

Lumea se întreabă dacă se poate scoate un participant, codebitor, din contractul de credit. Uneori acest lucru se poate realiza și fără refinanțare dacă solicitantul se încadrează de unul singur și se reanalizează dosarul. Modificarea se poate face ulterior printr-un act adițional.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care cineva își dorește să refinanțeze un credit.

Ce posibilități avem ca să ne atingem obiectivele atunci când vorbim despre refinanțări

1. Varianta de refinanțare pentru scoaterea de sub ipotecă

Principala metodă de scoatere a ipotecii este prin refinanțarea cu un credit de nevoi personale. De cele mai multe ori acest lucru înseamnă creșterea ratei dar compensează prin confortul psihologic.

2. Dorința de a avea o rată fixă

Dacă vorbim despre un credit de nevoi personale, varianta este simplă, un alt credit de nevoi personale dar cu dobândă fixă. Dacă vorbim despre un credit ipotecar avem două opțiuni

  1. un credit cu dobândă fixă în primii 3 sau 5 ani
  2. există și varianta creditelor cu dobândă fixă pe întreaga perioadă a creditului

3. Dorința de a scădea ratele și consolida datoriile

Pentru mulți varianta refinanțării este exclusă din cauza gradului de îndatorare, de aceea soluția este un codebitor pentru a accesa un credit cu dobândă mai mică, cel puțin până scăderea soldului datoriei permite scoaterea codebitorului de la credit. O altă metodă este creșterea perioadei de creditare acolo unde este posibil.

4. Suplimentarea sumei

La fel ca la punctul anterior soluțiile sunt aducerea unui codebitor sau creșterea perioadei de creditare acolo unde este posibil. O altă variantă ar fi aceea de găsire a unei soluții pentru creșterea venitului astfel încât să se încadreze la o sumă mai mare.

5. Scoaterea unui participant din contractul de credit

Acest lucru este posibil atunci când venitul solicitantului permite reanalizarea dosarului, analiză în urma căreia reiese că are un grad de îndatorare care îi permite să achite singur rata.

Concluzie

Indiferent de motivul pentru care dorim să refinanțăm un credit trebuie să știm că există metode de a ne atinge obiectivele ți este bine să discutăm cu o persoană avizată să ne consilieze, consilier bancar sau broker de credite.


Intrebari frecvente (FAQ)

1) Pot să imi îmbunătățesc situația datoriilor?

Așa cum am arătat în rândurile de mai sus, există metode de îmbunătățire a situației financiare, dar cea mai bună metodă rămâne prevenția și stabilirea unor limite în ceea ce privește îndatoarea.

2) De unde pot obține sfaturile privind posibilitățile de refinanțare?

Așa cum spuneam, consilierul de credite sau brokerul de credite sunt cea mai sigură sursă de informații în acest sens și vă recomandăm să cereți referințe de la cunoscuți care au avut experiențe pozitive.

3) Care sunt costurile unei refinanțări?

Orice refinanțare presupune și costuri, de aceea este important să ne informăm și să analizăm costurile și beneficiile.

În termeni generali, costurile sunt

  • comisionul de rambursare care este de maxim 1% în cazul creditelor de nevoi personale
  • cosmisionul de acordare al noului credit deși în multe cazuri acesta este redus sau nu există în cazul refinanțărilor,
  • comisionul de transfer – în unele cazuri există și ordin de plată condiționat.
  • arhiva electronică care este sub 90 de lei

În cazul creditelor ipotecare există un set aparte de cheltuieli cum ar fi:

– evaluarea imobilului

– cheltuieli cu eliberarea adresei de refinanțare și acordul de ipotecă

– cheltuiala notarială privind instaurarea noii ipoteci

Și în acest caz există bănci care achita unele cheltuieli, fie că vorbim de gratuitatea evaluării sau achitarea ipotecii de către bancă.

4) Îmi este impus un termen după care pot refinanța un credit?

De cele mai multe ori băncile nu refinanțează credite care nu au o vechime mai mare de 6 luni, dar există și excepții.

5) Ce credite nu se potrivesc pentru a fi refinanțare cu alt tip de credite?

Cel mai cunoscut tip de credit care nu se poate refinanța decât cu acelați tip de credit este creditul ipotecar.

6) Ce credite se pot refinanța cu alte tipuri de credite?

Exemple de tipuri de credite care se pot refinanța între ele sunt: credit de nevoi personale cu un card de credit în număr de 12 până la 24 de rate, card de credit cu credit de nevoi personale, credit ipotecar cu credit de nevoi personale, credit de construire cu un credit ipotecar ș.a.m.d

7) Mă poate împiedica banca la care sunt am creditul să refinanțez la altă bancă?

Răspunsul este nu. O bancă nu poate restrânge dreptul de a se refinanța al unui client la altă bancă. Există numeroase instituții care au grijă ca drepturile clientului să fie protejate. Astfel de insituții sunt: BNR, Protecția Consumatorului, dar și Guvernul și alte instituții de stat.

De cele mai multe ori băncile fac contraoferte clienților pentru a nu-i pierde, aceasta fiind o practică destul de întâlnită în special în cazul creditelor ipotecare.