Ce poti afla in acest articol?
Refinanțarea unui credit la aceeași bancă este o opțiune luată în calcul de mulți clienți. Un motiv ar putea fi obișnuința clientului cu banca. Factorul emoțional joacă un rol important, iar o refinanțare externă poate implica mai mult timp și energie pentru client.
De asemenea, un motiv pentru care un client decide să nu refinanțeze creditul la acea bancă poate fi că nu a avut o relație prea bună cu aceasta.
Ce înseamnă refinanțarea unui credit?
Refinanțarea presupune, practic, contractarea unui nou credit din care să se stingă datoria aferentă creditului aflat în derulare. Acest lucru poate fi însoțit de o suplimentare a sumei sau poate însemna doar o refinanțare sold pe sold. Motivele pentru care clienții doresc să refinanțeze un credit pot fi variate:
a) Obținerea unei dobânzi mai bune
b) Suplimentarea sumei creditului
c) Transformarea dobânzii din variabilă în fixă
d) Reducerea ratei fie prin obținerea unei dobânzi mai bune, fie prin mărirea perioadei creditului
Avantajele refinanțării la aceeași bancă
Istoricul clientului cu banca
Banca are tendința să aprobe mai repede un credit dacă are un istoric cu acel client, și mai ales dacă clientul încasează salariul în cont la banca respectivă.
Condiții personalizate
În aprobarea unui credit, banca tinde să țină cont de relația pe care a avut-o cu clientul de-a lungul timpului și poate fi chiar înclinată să ofere unele derogări favorabile clientului, astfel încât să securizeze fidelitatea acestuia.
Costuri reduse
Din punct de vedere al costurilor refinanțării, clientul este mult mai avantajat în cazul în care alege să refinanțeze creditul la aceeași bancă. Astfel, nu mai are costurile cu transferul, mai ales dacă ar fi trebuit să refinanțeze cu ordin de plată condiționat, caz în care costul ar putea ajunge și la sute de lei.
Pachete promoționale
De multe ori, băncile sunt proactive și se oferă chiar ele să refinanțeze un credit pentru a suplimenta suma, chiar înainte ca acel client să-și manifeste dorința în acest sens. În general, noile oferte sunt mai avantajoase decât creditul pe care îl are clientul în derulare.
Durata mai scăzută de acordare a creditului
Unul dintre principalele avantaje în cazul refinanțării la aceeași bancă este că nu mai sunt necesare adrese de refinanțare între bănci, prezentarea de extrase de cont sau scadențe, iar timpul pierdut cu transferul banilor este redus. De asemenea, eliberarea diferenței de bani nu depinde de aducerea dovezii stingerii creditului refinanțat la cealaltă bancă.
Dezavantajele refinanțării la aceeași bancă
O analiză mai atentă din partea băncii
Prin acest lucru ne referim la orice informație care nu ar fi contat dacă clientul ar fi fost client nou. De exemplu, în cazul în care clientul a avut o întârziere la rate de câteva zile, acest lucru nu ar fi contat pentru o altă bancă, dar banca la care are creditul respectiv ar putea fi mai puțin indulgentă din acest punct de vedere.
Lipsa concurenței
Dat fiind că banca știe că are un istoric cu clientul și că acesta ar fi mai puțin motivat să se mute la altă bancă, există posibilitatea ca banca să nu fie înclinată să îi ofere cea mai favorabilă ofertă. De multe ori, băncile sunt mai motivate să rețină clientul dacă știu că acesta are o ofertă din altă parte.
Pași pentru refinanțarea unui credit la aceeași bancă
1. Verificările preliminare
Înainte de a se hotărî asupra ofertei, banca trebuie să facă verificările necesare pentru a ști în ce condiții se încadrează clientul la noul credit.
2. Compararea ofertelor
Chiar dacă clientul este mulțumit de banca la care are conturi de mai mult timp, este indicat să vadă și ofertele altor bănci pentru a ști cum este situată oferta sa în raport cu a altor bănci.
3. Pregătirea documentației necesare
În urma discuțiilor cu banca, este posibil să se ceară documentație suplimentară în vederea aprobării dosarului.
Concluzie
Refinanțarea unui credit la aceeași bancă poate oferi multiple avantaje, precum condiții personalizate și costuri reduse, dar vine și cu dezavantaje, inclusiv o analiză mai atentă și lipsa concurenței. Este esențial ca clienții să cântărească opțiunile și să compare ofertele pentru a lua cea mai bună decizie financiară.
Specialiștii noștri în creditare sunt pregătiți să te ajute atunci când ai nevoie.
Întrebări frecvente
- După cât timp pot refinanța un credit la aceeași bancă?
În general, băncile cer să treacă o perioadă de până la 6 luni înainte de a fi dispuse să refinanțeze un credit; la fel se întâmplă și în cazul în care vorbim de credite la aceeași bancă.
- Este mai avantajos să iau un credit nou sau să-l refinanțez pe cel vechi?
În această situație, cel mai indicat este să discut cu ofițerul de credite. Răspunsul poate diferi în funcție de mai mulți factori.
- Dacă refinanțez un credit cu dobândă fixă la aceeași bancă, mai trebuie să achit comisionul de rambursare anticipată?
Da. Chiar dacă refinanțarea are loc la aceeași bancă, aceasta va percepe comision de rambursare anticipată. Totuși, este foarte probabil ca la noul credit banca să nu perceapă comision de acordare sau să perceapă un comision redus.
- Cât durează o refinanțare la aceeași bancă în comparație cu un credit nou?
Din fericire, diferența de timp nu este foarte mare, iar clientul poate închide creditul vechi chiar și în aceeași zi.
- Ajută dacă încasez salariul la banca la care am credit?
Da. Banca poate observa mai repede creșterea veniturilor și poate aproba creditul fără documentație suplimentară.
- Dacă doresc o sumă suplimentară, ce alternativă am în cazul în care banca nu îmi refinanțează vechiul credit?
Probabil cea mai bună soluție într-un astfel de caz ar fi descoperirea de cont, atât din punct de vedere al rapidității, cât și al costurilor.
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.