Timpul estimat pentru citire: 2 minute

 

 

➡️  PE SCURT : 

Atunci când achiziționezi o locuință cu ajutorul unui credit ipotecar ai nevoie de avans de 15% dacă este prima ta locuință sau avans de 25% dacă deții deja o altă proprietate.

 

 

 

👉 EXEMPLU:

Asta înseamnă că dacă vei cumpăra o casă care valorează 100.000 de euro, partea ta din preț va fi de minim 15.000 de euro la cumpărarea primei tale locuințe, iar banca îți va acorda un credit ipotecar de 85.000 de euro (echivalentul in lei) și de minim 25.000 de euro dacă mai deții o altă proprietate, banca acordându-ți un credit în valoare de 75.000 de euro (echivalentul in lei).

 

📌 BINE DE ȘTIUT!

 

  • În cazul creditelor ipotecare acordate în valută (ex: euro), dacă nu deții o altă proprietate la momentul solicitării creditului, avansul minim pornește de la 25%, iar dacă ești deja proprietarul unui imobil avansul pornește de la minim 35%.

 

  • Trebuie să știi că, pentru a face dovada avansului tău, nu trebuie să îl depui în conturile băncii care îți va acorda creditul ipotecar. Avansul va fi plătit direct vânzătorului, în baza unei promisiuni de vânzare (antecontract) autentificate de un notar, notarul fiind cel care, prin actul semnat îi va garanta băncii plata părții tale de preț.

 

 

Când vrei să aplici la un credit ipotecar de achiziție a unui imobil este bine să ții cont de următoarele:

  • Ai între 20 și 60 de ani
  • Venitul tău lunar net raportat la ANAF este de cel puțin 2500 de lei
  • Contractul de muncă este pe perioadă nedeterminată
  • Ai minim 12 luni vechime totală în muncă, nu ai întreruperi în muncă mai mari de 30 de zile pe parcursul ultimelor 12 luni și ai minim 3 salarii încasate și raportate la ANAF la ultimul angajator
  • Ai un avans de minim 15% din prețul de vânzare al proprietății pe care dorești să o cumperi

 

Hai pe 123credit.ro și află exact cât de mult poți împrumuta cu ajutorul calculatorului nostru de credit.