Timpul estimat pentru citire: 7 minute

Merita sa aplic pentru un credit ipotecar?

Credit ipotecar in 2022? hmm…oare merita?

Cati dintre noi nu am fost macar o data intrebati cand ne mutam la casa noastra 🏠sa nu mai platim chirie pentru ceva ce oricum nu este al nostru? Stiu, aproape toti am primit aceasta intrebare daca nu de la parinti, macar un prieten tot s-a gasit sa ne intrebe. 🙄

Fie ca terminam facultatea si gasim un job stabil sau, mai mult, fie ca suntem pe punctul sa ne intemeiem o familie 👪, parca auzim tot mai des indemnul de “a ne aseza la casa noastra”.

Dar, pana la urma, pot sa mai am casa mea in vremurile actuale cand dobanzile au explodat si ideea de a face un credit ipotecar devine tot mai ingrijoratoare?

Raspunsul cel mai bun este: DEPINDE 👀

Da, depinde de cultura si mentalitatea noastră. Studiile spun ca românii sunt obișnuiți să fie proprietari. Conform unei analize Eurostat din 2017, circa 97% dintre romani erau proprietarii imobilului in care locuiau. 😱 De ce? In Romania, in medie, pretul chiriei lunare pentru o proprietate este la acelasi nivel cu rata lunara platita la creditul ipotecar, pentru acelasi imobil.

Evident, varianta cea mai comoda este sa stai in chirie.

Chiria reprezintă o alternativă buna pentru toti cei care cauta sa aiba o flexibilitate mai mare in schimbarea job-ului, sa nu mai faca reparatiile de baza in imobil sau platile catre stat ce ii revin unui proprietar. Tot cei care optează pentru chirie, se află într-un moment în care veniturile nu le permit să acceseze un credit fără un grad de îndatorare mare sau nu dispun inca de avansul necesar 💰pentru a fi eligibili sa ia un credit.

Dar ce faci cand vrei sa schimbi cate ceva in apartamentul inchiriat, sa pui cateva tablouri in perete, sa reinnoiesti mobila veche sau sa adopti un stil minimalist si sa mai renunti la cateva obiecte de mobilier de prin casa?🥲 Iti trebuie acordul proprietarului care poate sa vina sau nu. Si incepi incet, incet sa te gandesti la ce te intrebau ai tai: ca ar fi mai bine la “casa ta”.

Si una este sa te imaginezi la casa ta, iar alta este sa iti si permiti sa o achizitionezi.

Si aici apare optiunea evidenta: CREDITUL IPOTECAR 💚

Daca te-ai gandit sa iti cumperi o locuinta si vrei un credit de la banca pentru asta, creditul de achizitie a locuintei, denumit generic “credit ipotecar”, este creditul care te va ajuta sa te muti in casa noua. 🎉

Pentru a beneficia de un astfel de credit, Banca sau IFN-ul va pune sub ipoteca proprietatea pe care o cumperi.

Cu un credit ipotecar poti sa cumperi o casa sau un apartament sau un teren intravilan, dar poate fi folosit si pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea ori extinderea unei constructii care se afla deja in proprietatea ta.

💥Imagineaza-ti ca te hotarasti sa aplici pentru un credit ipotecar.

Un prim pas este sa verifici daca indeplinesti conditiile de eligibilitate solicitate de orice banca:

  • Ai intre 20 si 60 de ani

  • Venitul tau lunar net raportat la ANAF este de cel putin 2,500 de lei

  • Contractul de munca este pe perioada nedeterminata sau daca este pe perioada determinata a fost reinnoit cel putin o data pe o perioada de minim inca un an

  • Ai un istoric de angajare de minim 12 luni, nu ai intreruperi in munca mai mari de 30 de zile in ultimul an si ai minim 3 salarii incasate la ultimul angajator

O data ce ai bifat conditiile de mai sus, te imbraci, te incalti si te pregatesti sa iesi pe usa, sa mergi la banci si sa vezi care iti ofera cele mai bune conditii pentru creditul ipotecar de care ai nevoie..

❗❗ Intoarce-te inapoi in casa, aseaza-te confortabil pe canapeaua din locuinta inchiriata, afla in cateva secunde cat poti imprumuta si compara online ofertele tuturor bancilor din Romania accesand urmatorul link https://123credit.ro/calculator-imprumut. Pe 123credit.ro poti compara ofertele bancilor din Romania si poti aplica 100% online sau, daca ai nevoie de suport, poti intra in legatura cu un broker specialist. 😎

Bancile mai vor sa stie pentru ce iti dau banii si va trebui sa te gandesti si la imobilul pe care vrei sa il cumperi si sa il ai in proprietate. Astfel, e bine sa te asiguri ca imobilul:

  • Are destinatie rezidentiala

  • Nu se afla pe lista cu imobile care prezinta risc seismic

  • Are certificat de eficienta energetica valabil

  • Toate actele de proprietate sunt inregistrate la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara

Acum ca am ajuns la final si ai bifat toate conditiile, trebuie sa stii ca procesul de accesare a unui credit ipotecar nu este deloc complicat. In functie de situatia ta sau a proprietatii pe care o cumperi, el poate dura in medie pana la 3 saptamani. 😮 Atata timp cat nu ai datorii curente restante, ai un venit net lunar stabil, iar proprietatea pe care o cumperi indeplineste toate conditiile mentionate mai sus, alaturi de 123Credit.ro procesul de accesare a creditului va fi o placere si nu o bataie de cap.

🔥 Acum ca stii cum e sa stai in chirie si de ce e nevoie pentru a te aseza la casa ta, tu ce alegi?