Gradul de îndatorare reprezintă o măsură a proporției dintre datoriile tale și veniturile tale lunare.
Este un indicator important folosit de instituțiile financiare pentru a evalua capacitatea ta de a rambursa împrumuturile. Acesta se calculează de obicei ca o rată procentuală și va include toate datoriile tale lunare către instituții financiare, bănci sau IFN-uri, cum ar fi ratele de credit, plățile făcute pentru cardurile de credit sau overdrafturile utilizate, rate de leasing auto sau rate ale unor finanțări pentru achiziționarea de prodse de la diverși comercianți.
📌 Mai simplu spus, gradul de îndatorare reprezintă valoarea maximă pe care o poți împrumuta cu venitul lunar pe care îl ai.
📌 Gradul de îndatorare standard este de 40%, dar unul sănătos, care nu va pune în timp presiune pe bugetul tău de cheltuieli este recomandat să fie între 20% și 25%. Cu cât acesta este mai mic, cu atât ai o capacitate mai mare să îți gestionezi datoriile și să îți permiți să rambursezi noi împrumuturi. În cazul acordării unui credit ipotecar pentru achiziționarea unei prime locuințe, acesta poate merge până la 45% din venitul lunar net eligibil.
📌 Exemplu:
Pentru un salariu de 3000 lei net pe lună, rata lunară a creditului nu poate fi mai mare de 1350 lei la achiziționarea primului imobil, respectiv 1200 lei dacă debitorul are deja în proprietate o locuință.
👉 Pentru a afla rapid și fără bătăi de cap cât de mult poți împrumuta testează calculatorul nostru de credite
Acesta îți va spune care este valoarea maxima a creditului pe care il poti accesa luand in considerare perioada maxima de acordare a creditului (bazata pe varsta ta), gradul de indatorare care se aplica in functie de veniturile si ratele tale active și rata lunara corelata cu valoarea creditului.
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.