Timpul estimat pentru citire: 2 minute

 

Conform noului Proiect de Lege, cota de TVA pentru achiziția de locuințe va crește începând cu 1 ianuarie 2024 de la 5% la 9%.

Această cotă de TVA va fi aplicată în cazul livrării de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, fără taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

 

 

👉 Important

➡️ Dacă ai încheiat sau urmează să închei în 2023 o promisiune de vânzare / un antecontract autentificat la notar cota de TVA rămâne de 5% chiar dacă proprietatea o să fie efectiv cumpărată în 2024.

➡️ În cazul în care ai semnat deja în anul 2023 o promisiune de vânzare/ un antecontract autentificat la notar, dar aceasta va expira până în luna decembrie, va trebui să o reînnoiești sau să o prelungești înainte de 31.12.2023.

➡️ Imobilul poate să fie și în stadiul de proiect, atâta timp cât va putea fi finalizat și cumpărat nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

 

Locuințele trebuie să îndeplinească mai multe condiții cumulative pentru a putea fi finanțate prin credit ipotecar:

 

📌 acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

📌 acces la energia electrică şi apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere;

📌 sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei şi un grup sanitar;

📌 finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare;

📌 finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect;

📌 instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente;

📌 instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.

 

👉 Bine de știut

Orice persoană fizică poate achiziționa, începând cu data de 1 ianuarie 2024, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%.

 

Dacă ești încă indecis dacă acesta este sau nu momentul bun să îți iei o locuință hai pe 123credit și verifică exact cât de mult poți împrumuta.