Un credit ipotecar este o responsabilitate financiară pe termen lung, care poate provoca griji legate de administrarea bugetului sau de situații neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă sau creșterea costurilor de trai. Află din articolul de mai jos cum poți să faci față acestor provocări și cum să-ți gestionezi creditul ipotecar.
📌 Cum aleg locuința potrivită?
Atunci când te gândești să aplici pentru un credit ipotecar, mai întâi ar trebui să te gândești la ce locuință se potrivește nevoilor și posibilităților tale financiare. Este recomandat să nu aplici pentru suma maximă pe care o poți obține, ci să te limitezi la cât ai putea plăti în funcție de veniturile actuale și stabilitatea lor în viitor. Maxim 40% dintre veniturile tale ar trebui să fie alocate creditului, iar o sumă mai mică ar trebui totuși păstrată pentru cheltuielile neprevăzute. Nu uita că există posibilitatea unei rambursări anticipate în cazul în care venitul tău va crește în viitor.
📌 Care sunt opțiunile de dobândă?
Înainte de a alege creditul ipotecar, informează-te despre tipurile de dobânzi existente, vezi mai multe detalii aici. Unele bănci oferă o dobândă fixă pentru 3 sau 5 ani, urmată de dobânda variabilă pentru restul perioadei de creditare. Dobânda fixă rămâne neschimbată pe perioada stabilită și oferă o anume stabilitate și în ceea ce privește plățile lunare. Dezavantajul este că dacă rata dobânzii de referință (stabilită de Banca Națională a României) scade, nu vei beneficia de o reducere a dobânzii fixe.
Dobânda variabilă se ajustează periodic în funcție de fluctuațiile unor indici de referință, cum ar fi ROBOR, IRCC sau EURIBOR. În cazul în care rata dobânzii de referință scade, plățile lunare vor fi mai mici. Totuși, în situația în care rata dobânzii crește, va trebui să plătești mai mult lunar.
Trebuie să-ți planifici atent bugetul pentru un credit ipotecar, în funcție de situația ta financiară și de ratele dobânzilor.
📌 Cum aleg moneda creditului când aplic pentru un credit ipotecar?
Este indicat să faci un credit în moneda în care încasezi salariul pentru a minimiza riscul de fluctuații valutare. În cazul creditelor ipotecare în lei, avansul solicitat poate ajunge până la 15%, iar faptul că creditul este în lei oferă o mai mare stabilitate financiară în fața acestor fluctuații.
Există totuși posibilitatea de a face un credit și în valută, iar până la urmă trebuie să alegi varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
👉 Beneficiază de o consultanță gratuită cu specialiștii noștri și descoperă mai multe detalii despre ofertele de credite potrivite nevoilor tale.
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.